lördag 15 oktober 2016

Fläderbär.

Fläderbär, men en skulle kunna tro att det är blåbär.
Varje gång vi har gått till affären i sommar har vi gått förbi ett hus som har ett fläderträd ut mot gångvägen. Något som jag varit väldigt sugen på då jag gjorde min egen flädercider förra året, något som jag verkligen kan rekommendera, för det är väldigt gott.

Vi har köpt en fläderbuske och planterat men den gav inga blommor i år.
Varje gång jag gått förbi trädet har jag varit sugen på och fråga om jag fick ta några blommor, men det blev aldrig av.
Sommaren kom och gick och ingen tog hand om blommorna så nu i höst då kom det bär där i stället. Det blev jag lite nyfiken på så jag började googla recept på det.
Och någon vecka senare när vi var hemma hos barnens farbror och faster såg vi att även deras granne hade ett fläderträd fullt med fläderbär.
Så jag bad farbror och faster att plocka med lite bär till mig, sagt och gjort och de kom med en halv Willys plastpåse.
Så då var det bara och börja rensa.

När det var färdigt provade jag och koka sylt och saft på det.

Sylten använde jag det här receptet på, fläderbärssylt.
Jag lät sylten koka mer än vad det står i receptet och mixade den lite för äpplena kokade aldrig sönder. Resultatet då? Mja, sådär faktiskt. Jag kommer kanske inte och jaga efter bären varje år utan gör hellre saft och cider på blommorna.

Jag provade även och koka saft på bären, använde mig av det här receptet, fläderbärssaft. Jag hade i limesaft och vaniljpulver också.
Resultatet? Nja, den vart också sådär. Väldigt vacker färg dock.

Något som går ganska mycket här hemma i perioder är marmelad, så de sista 500 grammen använde jag till och göra marmelad. Jag använde det här receptet, fläderbärsmarmelad.
Jag hade i en skvätt rom i. Den blev också, okej men ingen smaksensation.

Jag tror att  jag kommer och försöka få tag i blommor nästa år i stället för att jaga efter bären. Jag borde få några blommor på vår egen fläderbuske men inte så många.

Vad gör du med din fläder?
/ Linda



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar